TSJECHIË: VAKANTIEHUIS JÍVKA a.d. voet van 't Reuzengebergte. *De Tuin is Omheind.   3 fijne Slaapkamers en  11 Bedden waarvan   8 éénpersoons Bedden  +3 Kinderledikantjes.  2 Toiletten.  2 Wastafels.  *Douche.   *Honden welkom.  *KinderSpeeltoestellen.    *Wasmachine.  *Haard.  *NL-SAT-TV. * DVD-speler+Films    
 


Vakantiehuis Jívka: reis-informatie
( NAAR KLIMAAT )


TSJECHIË, VAKANTIEHUIS JIVKA in het REUZENGEBERGTE 


REISROUTES vanuit Venlo, Groningen, Utrecht, Enschedé. Klik hier.

REIZEN in 1 of 2 dagen: net wat u wil. Velen gaan op vakantie naar Tsjechië, een prachtig land met redelijk warme zomers en koude sneeuwrijke winters.  Je kunt natuurlijk in één keer naar Tsjechië reizen; dat is heel goed te doen. De meeste gasten van Jivka doen dat.
Echter, je zou kunnen overwegen om een stop te maken in Duitsland; overnachten is er niet duur.
P.S.: iets over de helft van uw reis, bv in Leipzig, Oost-Duitsland, kunt u goedkoop terecht bij het IBIS-hotel, in Leipzig, Föppelstrasse. Hond toegestaan. Check wel even de meest actuele stand van zaken bij de hotels.


Wij verhuren ons huis: zondags aankomst / zondags vertrek. Dat heeft als voordeel voor u dat er op zondag weinig tot geen traag vrachtverkeer in Duitsland is, waardoor uw reis aanmerkelijk sneller verloopt.

GRENS: 
Aan de grens wordt in normale omstandigheden niet veel (eigenlijk helemaal niet) gecontroleerd. Maar: wat is er formeel nodig om de grens over te komen? 
Papieren: Geldig paspoort of identiteitskaart. U kunt niet zonder, als u door politie ergens in het land zou worden aangehouden moet u een identiteitsbewijs kunnen tonen. Hou in Corona-tijd rekening met eventuele aanvullende eisen. 
Hond
: Ook de hond heeft papieren nodig: een Europees paspoort en een chip of tatoeage.  Neem contact met uw dierenarts; deze kan u uitstekend aangeven wat er nodig is. 
Invoer / uitvoer:  Bij de grensovergang gelden uitvoerbepalingen die o.a. zeggen dat niet meer dan 400 sigaretten vrij uitgevoerd mogen worden. Alcohol in Tsj
echië invoeren lijkt niet logisch: drank is er veel goedkoper dan in Nederland. 

AUTO: 

Opladen
van elektrische auto aan stopcontact van huis Jivka is verboden. O.a. in Trutnov vindt u meerdere oplaadstations. Zie Elektrische auto.
Verplicht in Tsjechië is een groene kaart, rijbewijs en kenteken bij zich te hebben. Ook moeten een sleepkabel, verbanddoos, gevarendriehoek en reservewiel aanwezig zijn. 
Overdag licht voeren is verplicht. Vergeet u dat: een boete hebt u zó. Dat geldt ook voor roken en telefoneren door de bestuurder. 
Banden: In de winter zitten er natuurlijk winterbanden onder de auto en misschien zijn sneeuwkettingen ook handig.  Kijk voor winter op
 Tsjechie wintersport.  
Alcohol: in het verkeer: de Tsjechische politie is erg fel: zero tolerance ! 
Benzine is goedkoper dan in Nederland en Duitsland en heet ‘natural’(=euro95)  Diesel heet ‘nafta”. 
Tol:  Om in vakantiehuis Jivka te komen hebt u GEEN vignet nodig als u onze route volgt (dit, voor zover ons thans  [17.5.2023] bekend is).

maarSoms moet elders tol betaald worden, bv op de grote wegen bij Praag. De kosten zijn niet hoog. Op de meeste snelwegen in Tsjechië is men tol verschuldigd, deze wordt geheven middels een wegenvignet (dálnicní známka). De tolwegen zijn te herkennen aan de bekende blauwe verkeersborden met het symbool van de autosnelweg met ongelijkvloerse kruisingen of met het symbool van een autoweg erop. Voor 90-95% van de snelwegen is het vignet verplicht en ook voor een aantal autowegen. Natuurlijk zijn er honderden andere (tolvrije) wegen. Voor een compleet tol-overzicht, klik hier. Het vignet is verplicht voor auto's met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 3500 kg. Voor een aanhangwagen is geen apart vignet nodig. Motoren zijn vrijgesteld. Voor een motorvoertuig met een maximaal toelaatbaar gewicht hoger dan 3500 kg moet u per gereden km tol betalen. Deze tol wordt elektronisch geïnd. Voor nadere informatie: www.mytocz.eu/cs/.
Vanaf 1 juli 2022 wordt echter het netwerk van tolwegen uitgebreid conform het gewijzigde Besluit gebruik tolwegen. Met ingang van 1 juli 2022 wordt het tolgebied van tolvakken uitgebreid met in totaal 373,3 kilometer Klasse I-wegen, namelijk de volgende vakken in beide richtingen:
weg I / 16 Řevničov - Bezděčín, lengte 88,4 km
weg I / 22 Vodňany - Klatovy, lengte 75,2 km
weg I / 27 Plzeň, Litice - Klatovy, lengte 38,8 km
weg I / 34 Havlíčkův Brod - Koclířov, lengte 81,5 km
weg I / 38 Jihlava - Hatě, lengte 89,4 km.
Zo te zien hebt u van deze tolwegen geen last bij uw reis naar JIVKA.

Tarieven wegenvignet Tsjechië (op 22.1.2023 stonden deze prijzen nog op die website vermeld) :
Tarieven voor 2022, in Tsjechische kronen en euro’s voor motorvoertuigen tot 3500 kg:
10 dagen CZK 310 (€ 12,50)
1 maand CZK 440 (€ 17,50)
1 jaar CZK 1500 (€ 59,-)

Online bestellen wegenvignet Tsjechië:
Er is maar 1 officiële webshop aangewezen voor de verkoop van Tsjechische e-vignetten. 
Officiële webshop (klik) 
Edalnice voor Tsjechische digitale tolvignetten personenauto's
Betaling kan per credit-card, Debit Mastercard (opvolger van 't ouderwetse Maestro), VISA Debit, Apple Pay, of overboeking per bank.


De (klik) milieuzone in Praag voor personenauto's, die zou worden ingevoerd is zeer recent uitgesteld (klopt nog steeds, voor zover ons op 30.6.2022 bekend) ! 
Checkt u zelf de actuele stand van zaken ? Zodra de milieuzone wel wordt ingevoerd , kunt u zeer waarschijnlijk ook milieustickers voor Praag bestellen. Naar alle waarschijnlijkheid worden overigens Duitse en Tsjechische milieustickers wederzijds erkend

Verkeersregels in Tsjechië zijn ongeveer zoals in Nederland. Kijk bij ANWB. 
Spoorwegovergangen:  In tegenstelling tot Nederland kent Tsjechië echter veel onbewaakte spoorwegovergangen. Bij sommige moet verplicht gestopt worden. Doet men dat niet, dan is een boete betalen mogelijk het gevolg. 


GELD

De nationale munt is de Koruna. In heel Tsjechië kan overal makkelijk ‘gepind’ worden. Alle banken hebben wel een "kronen-flappentap"-automaat. Betalen in winkels en restaurants: Met uw eigen bankpasje. Geen probleem. 
Veel mensen hebben geen idee dat ze mogelijk bankbiljetten in hun portemonnee hebben die binnenkort verlopen. 
Oudere bankbiljetontwerpen zijn geldig tot 30 juni 2022. Tot die datum kunt u er normaal gesproken mee betalen in winkels. Het eenvoudigste onderscheidende teken voor een leek is een zilveren streep die over het bankbiljet loopt.
Voor oude bankbiljetten is het smal en wanneer u het bankbiljet onder verschillende hoeken kantelt, blijft de kleur ongewijzigd.
De nieuwe bankbiljetontwerpen hebben een bredere beschermstrook (3 mm). Daarnaast verkleurt het van bruinpaars naar groen, afhankelijk van de invalshoek van het licht. De gearceerde negatieve microtekst wordt herhaald op de beschermstrook, bijv. CNB CZK 200. Het jaartal op de voorzijde van het bankbiljet en andere echtheidskenmerken onderscheiden de afzonderlijke ontwerpen verder. 
Als u voor 30 juni 2022 geen tijd heeft om van de oude bankbiljetten af ​​te komen, wanhoop dan niet. Ongeldige bankbiljetten kunnen tot en met 30 juni 2024 worden ingewisseld bij de kassa's van alle kredietinstellingen die treasurytransacties uitvoeren en tegelijkertijd bij alle zeven regiokantoren van CNB. Vanaf 1 juli 2024 vindt de omwisseling alleen plaats aan de kassa's van CNB, maar voor onbepaalde tijd.


UIT ETEN
  is een aanrader: het kost erg weinig. Men kan er niet voor thuisblijven. Denk om een fooi voor het personeel; ze verdienen weinig.
TAAL:  Tsjechisch (boordevol medeklinkers) ; onverstaanbaar voor ons westerlingen maar met Duits en Engels komt u er wel. Een taalgidsje kan overigens  (bv in het restaurant) erg handig zijn om te communiceren.  Soms is het handig van tevoren uw vraag te bedenken en op te schrijven en aan bv een loketbeambte te overhandigen. 

INTERNET EN MOBIEL BELLENWat betreft communicatie: internet is ruim voorhanden en uw mobieltje heeft landelijke dekking.
TELEFOONNUMMERSMocht een probleem zich voordoen dan belt u Wegenwachtnummer: 02-1230.  Wegenwachtauto: opschrift “Silnicni Sluzba”.  Alarmnummer 112. Brandweer 150. Gemeentelijke politie 156. Politie 158 AMBASSADE:Mocht tijdens het verblijf een probleem daaromtrent ontstaan, dan is er de ambassade: 00420-233015200.

      

Wij stellen ons niet aansprakelijk voor omissies en eventuele fouten op deze pagina.


Onderstaand aanklikbare hoofdstukken
Home-pagina
Jivka Recensies en Eigenaar
Prijslijst en Bezettingskalender
Formulieren Boeking en Contact
Uw Hond mag mee
Kinderen, Families, Senioren
Activiteiten 1
Activiteiten 2
Klimaat, Reis-info, Elek. auto, Internet
Huurvoorwaarden en Huisregels


COVRI S.R.O.
info@reuzengebergte.net 
E-mailen
Bellen
Map
Info