TSJECHIË: VAKANTIEHUIS JÍVKA a.d. voet van 't Reuzengebergte. *De Tuin is Omheind.   3 fijne Slaapkamers en  11 Bedden waarvan   8 éénpersoons Bedden  +3 Kinderledikantjes.  2 Toiletten.  2 Wastafels.  *Douche.   *Honden welkom.  *KinderSpeeltoestellen.    *Wasmachine.  *Haard.  *NL-SAT-TV.    
 

TSJECHIË  klimaat, weer, temperatuur, wind, zon, regen, sneeuw.  Reuzengebergte
Klik óók aan :
 REISINFORMATIE  Mocht u onderweg een overnachting overwegen: wij kennen in Duitsland (Leipzig) wel goedkope hotels waar u (ook met hond) terecht kunt. 

Inleiding

Het klimaat van Tsjechië staat onder invloed van westelijke oceaanwinden. In het oosten wordt de invloed van het continent groter en krijgen oostelijke winden vooral in de winter de overhand.  
Het kan er in de zomer zo'n 25 a 30 graden zijn . Hoogste temperatuur ooit plus 41,8 graden.
Maar in de winter  is min 30 graden in de nacht voorgekomen, echter min 5 á min 6 graden is normaal.
Overdag valt het in de winter allemaal best mee: rond het vriespunt. In de lagere delen valt op <45 dagen sneeuw. In de hogere delen >700 m valt op meer dan 100 dagen sneeuw.

 
Geografie  
Tsjechië is een van de kleinere Europese landen. De oppervlakte bedraagt 78.864 km2, bijna twee keer zoveel als Nederland. 

Tsjechië is omgeven door middelhoge gebergten, die natuurlijke grenzen vormen.
In het Noorden liggen de Sudeten/het Reuzengebergte (Poolse grens). De hoogste berg is de Snezka in het Reuzengebergte met een hoogte van 1602 meter. 
Tsjechië ligt midden in Europa en de zee is minimaal 300 kilometer ver. Het westen van Tsjechië heet Bohemen en het oosten Moravië.
Het landschap is heuvelachtig en voor éénderde begroeid met bos. Op veel plaatsen is sprake van vulkanische activiteit die zichtbaar is in de vorm van warmwaterbronnen.


Klimaat 
Ondanks de grote afstand tot zee heeft Tsjechië net als elders in West-Europa een gematigd klimaat. Het gematigde klimaat gaat wel in dit deel van Europa langzaam over in een landklimaat, zoals in Slowakije het geval is.
Boven de 500 meter hoogte is ook plaatselijk sprake van een landklimaat. Dit is bijvoorbeeld in het midden van het land het geval bij de Boheems-Moravische Hoogten. Op de top van de Snezka heerst een bergklimaat. Veel steden in Tsjechië liggen beschut in een rivierdal, waardoor het klimaat milder is dan de omgeving.


Reuzengebergte:
Het klimaat van Reuzengebergte
Het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše) is een van de grootste wintersportgebieden van Tsjechië. Bekende wintersportoorden zijn Špindlerův Mlýn en Harrachov. In Harrachov is zelfs een megaschans te vinden voor het schansspringen. In de wat lager gelegen vlaktes wordt met name gelanglauft. In de wintermaanden zijn de toppen besneeuwd en kan er volop geskied worden.
Voor wie in de zomermaanden naar het Reuzengebergte wil, zijn er verschillende wandelpaden aangelegd. Deze lopen onder andere langs prachtige watervallen die in de zomer in het gebergte ontstaan. Het klimaat in het Reuzengebergte is sterk afhankelijk van de hoogte waarop je je begeeft. Onder in het dal heerst een gematigd landklimaat. Boven op de toppen heerst een koel landklimaat en zelfs een hooggebergteklimaat.
In de zomermaanden kan het in het dal echter lekker warm worden.
De zomers in Tsjechië zijn droog en zonnig, met redelijk hoge temperaturen.


Zomer
In juli is het rond de Labe en ten zuiden van Brno met gemiddeld 25 graden overdag het warmst.
Zodra het landschap stijgt is het al sneller 5 tot 7 graden koeler.
De allerhoogste temperatuur ooit werd gemeten in Napajedla (in de vallei van de Morava). Hier werd het 41,8 graden.
De warmte blijft zomers niet hangen. In de nacht koelt het af tot gemiddeld 12 graden. Praag heeft een allerhoogste temperatuur van 38 graden. 

Zonneschijn
Gemiddeld per jaar schijnt de zon zo'n 1500 uur. Dit aantal is vergelijkbaar met het aantal uren zonneschijn in Nederland.
In het algemeen neemt de zonneschijn toe van noordwest naar zuidoost. Zo schijnt in het warme Zuiden bij Brno de zon circa 1800 uur per jaar.

Winter
In de winter vriest het 's nachts gemiddeld -5 tot -6 graden. Overdag is het rond het vriespunt. Ook hier geldt hoe hoger, des te kouder.
In de grotere steden zijn in de afgelopen dertig jaar temperaturen voorgekomen die rond de -25 graden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen.
De allerlaagste temperatuur in Tsjechië werd gemeten in Litvinovice. Hier in het Zuiden daalde de temperatuur tot -42,2 graden.
Tsjechië kent een redelijk aantal ijsdagen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt. In de hogere delen is dit al snel op zo'n 50 dagen en op de hoogste toppen op meer dan 100 dagen per jaar.
De koudste plaatsen zijn te vinden op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten (Reuzengebergte) en het gebied rond Svitavy. Het Zuidoosten en de vallei van de Labe kent het minst aantal ijsdagen.

Sneeuw
In de lagere delen van Tsjechië valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw.
Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar.
In vrijwel het gehele land is in de winter de bodem op zo'n 20 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 10 centimeter of meer.
In de Bohemen en in de Sudeten ligt er op 120 dagen per jaar een sneeuwdek van 10 centimeter of of meer.  
Op de top van de Snezka ligt dit sneeuwdek er op gemiddeld 219 dagen per jaar.
Het eerste sneeuwdek van het seizoen blijft op de hoogste bergtoppen gemiddeld vanaf 21 oktober liggen. In de lagere delen van het land ontstaat gemiddeld op 1 december het eerste sneeuwdek.

Neerslag 
Gemiddeld over het land valt 700 millimeter neerslag. Maar dit gemiddelde zegt niet zoveel, omdat plaatselijk de hoeveelheden nogal verschillen.

Wind
De wind waait doorgaans uit het westen en in Moravië 's winters ook uit het oosten. Doordat Tsjechië ver van zee ligt en beschutting kent van heuvels en bergen, valt het enorm mee met de windkracht. De winderigste plaatsen zijn uiteraard op de grotere hoogtes te vinden en bij de Boheems-Moravische Hoogten. 

bron: vereniging voor weerkunde en klimatologie 

Onderstaand aanklikbare hoofdstukken
Home-pagina
Jivka Recensies en Eigenaar
Prijslijst en Bezettingskalender
Formulieren Boeking en Contact
Uw Hond mag mee
Kinderen, Families, Senioren
Activiteiten 1
Activiteiten 2
Klimaat, Reis-info, Elek. auto, Internet
Huurvoorwaarden en Huisregels

COVRI S.R.O.
info@reuzengebergte.net 
E-mailen
Bellen
Map
Info