TSJECHIË: VAKANTIEHUIS JÍVKA a.d. voet van 't Reuzengebergte. *De Tuin is Omheind.   3 fijne Slaapkamers en  11 Bedden waarvan   8 éénpersoons Bedden  +3 Kinderledikantjes.  2 Toiletten.  2 Wastafels.  *Douche.   *Honden welkom.  *KinderSpeeltoestellen.    *Wasmachine.  *Haard.  *NL-SAT-TV.    
 

HET REUZENGEBERGTE NATIONAAL PARK (UNESCO)

De ligging van Vakantiehuis Jivka is aan de voet van het Reuzengebergte (Krkonoše)  dat is genoemd naar de reus KRAKONOS. (naar wie vervolgens weer een biermerk is genoemd  😅) . 

 


Sinds 1959 (Polen) en 1963 (Tsjechië) zijn delen van het Reuzengebergte als Nationaal Park ingericht, respectievelijk het Karkanoski Park Nadrowy in Polen en het Krkonoskí Narodní Park in Tsjechië.
Daarnaast staan tegenwoordig grote delen als Biosfeerreservaat onder bescherming van UNESCO.
 


In de winter is het een populair wintersportgebied .
In de zomer komen mensen vanwege de natuur. Zo zijn de kale granieten toppen van vele bergen imposant. De meeste formaties hebben een eigen, toepasselijke naam.
 


Het Reuzengebergte bestaat uit uitgestrekte bergweiden, rotsachtige bergkammen, bulderende watervallen en mysterieuze veenmeren. En dan is er nog de Sněžka, deze majestueuze koningin van de bergen.


Het Reuzengebergte is een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. De gemiddelde hoogte bedraagt 1200 meter met enkele uitschieters daarboven (Sněžka 1602 meter).


Enkele andere bergtoppen zijn de Luční hora (Hochwiesenberg) (1555 m), de Studniční hora (Brunnberg) (1554 m) en de Vysoké kolo (Hohes Rad) (1506 m).De hoogste berg
is de Sneeuwkop (Tsjechisch: Sněžka, Pools: Śnieżka, Duits: Schneekoppe), die op de Pools-Tsjechische grens ligt en tot 1602 m boven zeeniveau reikt.De HOOFDKAM van het Reuzengebergte is ongeveer evenwijdig aan de Poolse grens gelegen. Deze hoofdkam bestaat onder meer uit de hiervoor vermelde Sneeuwkop en Vysoké kolo alsmede uit de granietrotsen Musžké kameny (Mannenrots) en Dívčí kameny
(Meisjesrots). Kenmerkend zijn de keteldalen en gletsjermeren.  


DE RIVIER DE ELBE

(Tsjechisch: Labe) begint als een klein beekje in het Reuzengebergte aan de Tsjechische zijde. De noordzijde watert af op de Bóbr die in de Oder uitmondt. Zo vormt het Reuzengebergte de waterscheiding tussen de Noordzee en de oostzee.
Het Reuzengebergte vormt het stroomgebied van de rivieren de Jizera, de Mumlava en de Upa.


OP DE FIETS of LOPEND DE BERGEN IN
Alle paden zijn natuurlijk leuk om te lopen.
Het Reuzengebergte heeft ook honderden kilometers aan gemarkeerde fietspaden die door een panoramisch landschap voeren. Er zijn avontuurlijke mountainbikeroutes, maar ook ontspannen afdalingen. Gedurende de zomer rijden er dagelijks fietsbussen naar de bergtoppen. Hierdoor kunnen fietsers genieten van hun tocht zonder eerst een zware beklimming te hebben.
Een prachtige route is de 34 kilometer lange tocht van Kořenov naar het stadje Jilemnice. De route gaat door schitterende valleien, bossen en langs drie uitzichttorens. Andere plekken die bereikbaar zijn per fietsbus en waarvandaan je mooie routes kunt volgen zijn Harrachov, Špindlerova bouda en Pec pod Sněžkou.


Ook in de kabelbaan kan de fiets mee.
Neem bijvoorbeeld de kabelbaan vanuit Harrachov naar Čertova hora. Vanaf hier kun je een mooie route volgen van 21 kilometer naar Jablonec nad Jizerou
In Janské Lázně kan de fiets mee in de kabelbaan naar de bergtop Černá hora. Daarvandaan kun je diverse kanten op zoals naar de stad Trutnov, een prachtige afdaling van 27 kilometer.

Maar, zoals gezegd, fietsen is leuk hier, maar wandelen óók. U bent alleen wat langer bezig op zo'n route :)


BOOMKROONPAD
 
Janské Lázně is een klein kuuroord in het oosten van het Reuzengebergte en is een geliefde vakantiebestemming. In de winter komen er veel wintersporters en in de zomer is het een favoriete bestemming bij actieve vakantiegangers. 


De nieuwste en populairste attractie in Janské Lázně is het boomkroonpad. Deze uitzichttoren is 45 meter hoog. Je kunt er niet alleen de toppen van de bomen bewonderen, maar het pad gaat ook gedeeltelijk ondergronds. Bezoekers worden geïnformeerd over de flora en fauna in het gebied en kunnen het wortelstelsel van bomen bekijken.
Vanaf de top kun je met de GLIJBAAN naar beneden maar LOPEND natuurlijk óók


KRKONOSE BIERROUTE 

Wandelen door de prachtige natuur en genieten van lokale bieren. Dat klinkt niet verkeerd en dat vonden ook de bedenkers van de Krkonoše bierroute. Deze bierroute door het Reuzengebergte gaat langs vijf brouwerijen, waaronder mini-brouwerij Trautenberk de hoogst gelegen brouwerij van het land. Er zijn twee verschillende routes, beiden van ongeveer 30 kilometer. Wie één van deze wandelingen wilt doen, kan een stempelkaart krijgen. Bij een biertje in de deelnemende brouwerij krijg je een stempel. Een volle kaart betekent niet alleen dat je die dag vijf halve liters bier hebt gedronken, maar ook dat je een bieropener als cadeau ontvangt en meedoet aan een prijzen verloting aan het einde van het seizoen. 


TREINRIT "POJIZERSKY PACIFIC
(de houten reus Krakonos kijkt op u neer)
Maak een ritje met de lokale trein van Martinice in het Reuzengebergte naar Rokytnice nad Jizerou. Deze regionale spoorlijn wordt ook wel Pojizerský Pacific genoemd en gaat door de romantische Jizera-vallei. Het pittoreske station Martinice dateert uit 1871. Het bevat mooie architectuur met verschillende unieke kenmerken, zoals een groot aantal mechanische lichten. Tijdens de treinreis kom je door adembenemende natuur, rijd je over originele brugconstructies en ga je door de 80 m lange tunnel bij Hradsko. Het hoogste punt van de spoorlijn is aan de voet van Martinice. Het hoogstgelegen station van de lijn is Jilemnice. Hier kun je het Krkonoše-museum bezoeken, gevestigd in het Jilemnice kasteel. De trein eindigt in Rokytnice nad Jizerou.  
 


BEWONDER DE WATERVALLEN
In het Reuzengebergte vind je de hoogste en meest indrukwekkende watervallen van het land. Bij Harrachov stort de wilde Mumlava rivier via een acht meter hoog rotsachtig plateau naar beneden. De Elbewaterval is 35 meter hoog en kun je combineren met een wandeling naar de bron van de Elbe. In hetzelfde dal bevindt zich de Pančavský waterval. Deze valt trapsgewijs over een steile wand. De waterval is met zijn 148 meter recordhouder onder de Tsjechische watervallen. 


DE KRISTALVALLEI VAN TSJECHIË
Al sinds de 14de eeuw wordt in Harrachov en omgeving glas geproduceerd en worden prachtige kroonluchters, kerstversieringen en sieraden gemaakt. Het gebied wordt daarom ook wel de kristalvallei van Tsjechië genoemd. In Harrachov bevindt zich de oudste glasfabriek van Bohemen. De glasblazerij ontstond voor 1712 en Glassworks Novosad houdt de traditie van glasblazen nog steeds levend. De productie richt zich op luxe glazen en kristallen kroonluchters. Het glasmuseum maakt deel uit van de glasfabriek en bevat exposities over de geschiedenis van de glasfabriek. In de fabriek kunnen bezoekers zien hoe glasblazers dit zware werk uitvoeren. 


HET POOLS-TSJECHISCH VRIENDSCHAPSPAD 
Het Reuzengebergte markeert de grens tussen Tsjechië en Polen en tijdens een wandeling over de bergtoppen zul je regelmatig de grens oversteken. Eén van die wandelroutes is het Pools-Tsjechische Vriendschapspad. De ca. 80 km lange route loopt grotendeels over de kam van het Reuzengebergte en voert zowel over Pools als Tsjechisch grondgebied. De route komt langs enkele prachtige natuurverschijnselen, zoals de rotsformaties Mužské en Dívčí kameny. Bovendien gaat de route naar de Sněžka, met haar 1603 meter de hoogste berg van het Reuzengebergte en tevens van Tsjechië. Op verschillende plekken is het mogelijk om aan te sluiten op de route. Wie het volledige traject wil volgen kan overnachten bij diverse accommodaties die zich bevinden in de bergen. 

Onderstaand aanklikbare hoofdstukken
Home-pagina
Jivka Recensies en Eigenaar
Prijslijst en Bezettingskalender
Formulieren Boeking en Contact
Uw Hond mag mee
Kinderen, Families, Senioren
Activiteiten 1
Activiteiten 2
Klimaat, Reis-info, Elek. auto, Internet
Huurvoorwaarden en Huisregels

BRON: VISITCZECHREPUBLIC

 
E-mailen
Bellen
Map
Info