VAKANTIEHUIS JIVKA in het REUZENGEBERGTE, bohemen, TSJECHIË.

   ZWEMMEER en SKIPISTES in de buurt. OMHEINDE tuin. HOND toegestaan. KINDER-speeltoestellen. SPEELWEIDE van 1700 m2. SAT-TV met NL zenders. TEL: 040-2424469  en  06-34280023.  E-MAIL: info@reuzengebergte.net  

VAN VAKANTIEHUIS JIVKA NAAR HET MEERTJE ACHTER DE HEUVEL.


U ziet (hieronder) op de 2 kaarten huis Jivka.

LOPEND: Richting dorp. Na enkele honderden meters ziet u een groot gebouw aan de linkerkant.
U gaat vóór dit gebouw linksaf, door de weiden de heuvel op. Boven aangekomen ziet u een weg. Daar gaat u linksaf. Na verloop van tijd is aan de rechterkant beneden het meertje. Goed kijken om het te ontdekken.Weg loopt iets naar beneden om er te komen. Het "strandje" (maar stelt u zich er niet veel van voor) ligt aan de zuid-westkant.

AUTO: Alternatief 1: in het dorp is op de kruising een café. Daar gaat u linksaf, richting Radvanice. U rijdt de heuvel op. Na verloop van tijd kunt u linksaf (eerste afslag op die weg). U komt langs een fabrieksterrein. Doorrijden. Na verloop van tijd is aan de rechterkant beneden het meertje. Goed kijken om het te ontdekken.Weg loopt iets naar beneden om er te komen. Het strandje ligt aan de zuid-westkant.
Alternatief 2: Vanuit Vakantiehuis Jivka naar Vápenka, dan Starkov. Weg naar Bystre nemen. Rechtsaf naar Jivka II. Splitsing links, daarna rechtsaf. Dan afslag rechts: doodlopende weg. Meertje met "strandje" ligt rechts beneden.

 _____________________________________________________

KOPERMIJN "BOHUMÍR" BIJ JIVKA .

Ervaar het harde werk van de mijnwerkers. Er is een nieuw museum in JIVKA .
U gaat  ondergronds naar waar de mijnwerkers tot meer dan 50 jaar geleden mineralen dolven. Het is sinds 2015 voor het publiek geopend.
Een van de gangen ging door de berg heen, naar Dolni vernerovice waar ons huis Jivka staat.


De geschiedenis van de mijn begon in de 19e eeuw, toen in de nabijheid van het dorp Jivka  sedimentaire lagen uit het Perm-Carboon blootgelegd werden:  radvanické koollaag en drie kernen met koper zrudněním chalcocite, malachiet, borniet en azurite covelline.
In 1965 werd de mijn gesloten omdat het werk niet meer rendabel was. De tunnels werden gesloten.

Begin juni 2015 opende de eerste etappe van de tour route, die een lengte van ongeveer 400 meter had; het is de mijn zoals die op het moment van sluiting er uit zag. De ondergrondse reis gaat door delen van de galerieruimte en de voormalige motorhijskraan.  Op het parcours vindt u de geologische structuur van sedimentaire afzettingen, vernieuwde versterkingen, afbeeldingen van de mijnwerkers aan het werk.  Hier vindt u ook een assortiment uitrustingsstukken en een panvágl, dat is een speciaal voertuig voor het vervoer.
Terug naar het oppervlak: op dezelfde manier waarop je kwam, of : een beetje avontuurlijke klim > probeer de ladder. 
Plaatsen om te bezoeken worden afgesloten per eind september om een beschermde thuisbasis te bieden aan vleermuizen, die hier hun overwinteringsgebieden hebben.

Alvorens de tunnel in te gaan krijg je een helm, lamp en een jas die uw kleding beschermt.  Vergeet niet om stevige schoenen aan te doen en iets warms om te dragen.  Het bezoek is niet geschikt voor mensen die niet tegen kleine ruimtes kunnen.

HOE KOM JE ER? Rij met je auto door het dorp Jivka ; weg nr. 301. Bohumír Mijn is gelegen in het industriegebied GEMEC - UNION .  Een bezoek aan de mijn moet worden gemeld aan de receptie, waar een gids zal komen voor u.
PRIJS:    Volwassenen 120, - CZK, kinderen / studenten / senioren 70, - CZK, groepen van 20 personen 100, - / 50, - CZK
.

OPENING: Mei tot oktober, dagelijks om 9.00 uur, 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.
PARKEREN: Parkeren is gelegen aan de toegangsweg.  
contact   GEMEC - UNION  Jívka 542 13 187  Tel. 420 499 829 842, +420 724 805 646
E-mail: bohumir@gemec.cz


00398